Thursday, November 20, 2008

Cupcake

Khamis. Deadline. Semua kerje dah dibereskan untuk seminggu ini. Sekarang, melangut tak tau nak buat apa. Wah, miracle world of disney...sebab Khamis selalunya tak pernah mahu bertolak ansur. Inilah rahmatnya siapkan keje awal2 agaknya.

Pukul 3.00 ke Gombak lagi, photo shoot untuk story cupcake. Hai, malasnya, serasa 'mengembara' ke hujung dunia. Tapi, apakan daya...tak rajin, tak ada lah story. Sebut pasal cupcake ni, tekak meragam inginkan yang manis2 (walaupun breakfast tadi dah pulun nasi campur + 2 ketul popia goreng dan 1 biji pisang)...hesss, ni makan alas perut ke menambah lemak di perut.

Selasa itu hari, berpeluang shoot cupcake bersama KakVee...hai macam beritma plak. Cupcake Kak Vee..selepas shoot, dibekalkannya sekotak cupcake pelbagai perisa dan rupa. Ada blueberry, coffee, strawberry dan macam2 lagi...mmm...sedapnya cupcake Kak Vee...kalau nak tau sila order The Cupcake Kingdom - Vee ( 012-3549816). Lepas ni Kak Vee kena bagi komisyen, sebab baek punya promosi ni..tapi ye pun, cupcake Kak Vee memang sedap. Cukup segala manisnya....tak mual dan sekali makan, mau dua tiga kali ulang...

Terlintas juga nak membuat cupcake di rumah tapi belum cukup bahan dan peralatan. Untuk semua, aku perturunkan le satu resepi yang aku jumpa di http://cupcakeblog.com/. Cuba la, mana tau jadi...

White Chocolate Frosting
7 ounces white chocolate, chopped1 stick (1/2 cup) unsalted butter, room temperature1 package (8 ounces) philly cream cheese1 teaspoon vanilla~2 cups powdered sugar
1. In a heat proof bowl over a pan of simmering water, gently melt the white chocolate. Allow to cool for 10 minutes or so.

2. Using an electric mixer, beat the butter at medium speed until creamy. Add the cream cheese and beat until combined.
3. Beat in the melted white chocolate.
4. Add the vanilla and 2 cups of powdered sugar and beat at low speed, scraping the sides and bottom of the bowl, until light and fluffy. Add more powdered sugar to arrive at the consistency and sweetness you like. 2 cups worked for me.

Assemble
1. Fill the cupcakes with the plum filling using the cone method.
2. Garnish with sesame seeds.

Cuba la, mana tau menjadi...kalau cantik elok adunannya, dan enak pulak rasanya, jangan lupa hantar ke sini satu yek...nanti kita buat penilaian hehehe

No comments: